petek, 4. maj 2012

Sierra Nevada Stout


  O sami pivovarni Sierra Nevada sem se nekaj malega razpisal v prejšnjem postu. Tokrat imam pred sabo njihov stout. Sierra Nevada Stout je pivo temne, skoraj črne barve z prstom svetlo rjave kremne pene, ki se počasi polega v obroč. Ko kozarec približam nosu, zaznam aromo po čokoladi, kavi, karameli, zeliščih in travi. V ustih deluje zelo grenko z prav tako močnim grenkim pookusom. Pivo je zelo gosto, lahko bi rekel kar kremno.
Ocena: 4,3





Sierra Nevada Stout
Alc.: 5,8 %
Style: Stout
Brewed by: Sierra Nevada Brewing Co.
USA



sobota, 7. april 2012

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

  Sierra Nevada Brewing Company sta leta 1979 v kraju Chico v Kaliforniji ustanovila Ken Grossman in Paul Camusi. Svoj hobi varjenja piva sta tako razširila v pravo pivovarno. Ime Sierra Nevada izhaja iz Grossmanove ljubezni do plezanja po gorah Sierre Nevade. Prvo pivo, ki so ga zvarili je bil Pale Ale, ki je še danes njihov najbolj prodajan produkt in ko govorimo o micro in craft pivovarnah drugo najbolj prodajano pivo v ZDA (Na prvem mestu je Samuel Adams Boston Lager). No, tokrat imam pred sabo Torpedo Extra IPA, ki je bilo najprej varjeno kot sezonsko pivo, kasneje pa se je na tržišču prijelo in začeli so z celoletnim varjenjem.
  Pivo je amber-oranžne, blago motne barve z malo pene umazano bele barve. Aroma je tako dobra, da ne vem ali naj jo voham ali spijem. Vonj je mešanica bora, cedre in citrusov. Božanski vonj. Tudi okus ne zaostaja, pivo je zahvaljujoč (verjetno) večji količini hmelja kar grenko, pookus se konča z karamelno - sladko/grenkim pookusom.
Ocena: 4,8






Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Alc.: 7,2%
Style: IPA
Brewed by:
Sierra Nevada Brewing Co.
USA
Web: www.sierranevada.com



četrtek, 5. april 2012

Shepherd Neame Bishop Finger

  Pivovarna Shepherd Neame je bila ustanovljena leta 1698, v okrožju Kent in velja za najstarejšo v Angliji. V obdobju druge svetovne vojne in po njej (do leta 1957), je britanska vlada uvedla racionalizacijo porabe sredstev na vseh področjih, tudi v pivovarstvu, saj je dala pivovarjem nalogo, da delajo na kvantiteti in ne na kvaliteti. Kot že rečeno, je leta 1957 ta odlok preklicala. Pri pivovarni Shepherd Neame so se odločili, da naredijo kvalitetnejše pivo od tistega, kar so delali prej in tako so leta 1958 na trg poslali Bishops Finger. Bishops Finger (škofov prst) so pravzaprav bile srednjeveške table v obliki stegnjenega prsta, ki označuje pot proti nadškofiji Canterbury. Vse sestavine, ki so uporabljene pri varjenju tega piva, so izključno iz Kent okoliša, pivovar pa ga po starih izročilih lahko vari le ob petkih (ni mi znano zakaj).
  Pivo je polnjeno v prozorne polliterske steklenice in je prosojne rubinaste barve. Na vrhu ima prst umazano bele pene, ki se hitro poleže. V aromi se zazna prisotnost praženega slada, karamele in pa predvsem temno sadje - slive, posušene slive, suhe marelice. Okus je grenak, kot se za to vrsto piva spodobi, tekstura pa je gosta, v ustih imaš občutek polnosti.
Ocena: 3,5





Shepherd Neame Bishops Finger
Alc.; 4,5 %
Style: Premium Bitter/ESB
Brewed by: Shepherd Neame Ltd.
England



nedelja, 1. april 2012

Morland Old Speckled Hen

  Old Speckled Hen pivo je bilo prvič varjeno leta 1979, v namen počastitve 50. obletnice MG tovarne avtomobilov v Abingdon, Oxfordshire v Angliji. Poimenovali so jo po starem MG avtomobilu, ki so ga zaposleni v tovarni uporabljali za prevažanje po sami tovarni in za potrebe tovarne po bližnji okolici. Ponavadi je bil parkiran pred trgovino z barvami in večkrat so barvo testirali kar na njem, zato je postal poznan kot ‘Owld Speckl’d Un’, kar bi v slengu pomenilo "stara pegasta kokoš". Ta vrsta piva obstaja v dveh verzijah in sicer točeno s 4,5% alkohola in v steklenicah z 5,2% alkohola.
  Pivo je prosojne amber barve, kar je vidno že v steklenici, saj je le ta iz prozornega stekla. Ko steklenico odprem, iz nje močno udari neprijeten vonj, še najbolj podoben tistemu, ki ga pri nas poznano iz zelenih steklenic. Pivo nalijem v kozarec in ga pustim dve minuti, da ta neprijeten vonj vsaj deloma izgine. Pena je umazano bele barve in jo je malo ter hitro konča v obroču. Aroma po žganem sladu, karameli, hrastovini oz. hrastovih sodih. Okus mi ni všeč, deluje kot po nečem prežganem, grenko, pa ne mislim grenko v smislu hmelja, ampak dobesedno po nečem prežganem. Za probat je, design je tudi OK, sicer pa sem razočaran... Morda pa sem imel kakšno falš serijo, čeprav dvomim, saj ni bila čez rok.
Ocena: 1,9





Morland Old Speckled Hen
Alc.: 5,2 %
Style: Premium Bitter/ESB
Brewed by: Morland Brewing
England



petek, 30. marec 2012

Saku Tume

  No, v prejšnjem postu sem se razpisal o zgodovini pivovarne in se ustavil pri letu 1993, ko so prvič zvarili Saku Originaal, katerega sem na kratko opisal. Razvoj pivovarne se je v poznejših letih še stopnjeval, na trg so dali nova piva, nov design steklenic, postali so vodilna pivovarna v Estoniji, leta 2008 pa jih je kupil Carlsberg.
  Saku Tume pa ni eno od teh novejših piv, saj so ga začeli variti leta 1960. V pivovarni ga predstavljajo kot močno temno pivo, namenjeno izkušenim poznavalcem piva, ki znajo ceniti poln okus temnega piva. Pri varjenju so uporabili pilsner slad, Munich in karamelni slad ter pražen sladkor, ki da pivu temno barvo.
Kot že rečeno, pivo je temne, bronaste prosojne barve z malo rjave pene, ki hitro preide v krono. Ima zanimiv sadni vonj, predvsem borovnice, maline in grozdje, pa seveda karamela. V ustih deluje gosto, oljnato. Okus je sladko grenka kombinacija, v pookusu pa je grenkost intenzivnejša.
Ocena: 3,9





Saku Tume Export
Alc.: 6,7 %
Style: Dunckler Bock
Brewed by: Saku Olletehas As
Estonia
Saku Originaal Export

  Saku je estonska pivovarna. Začetki segajo v leto 1820, ko se je lastnik dvorca Saku, nemški grof Karl Friedrich Rehbinder, odločili ustanoviti pivovarno na svojem dvorcu, ta pa po ustanovitvi ni kazala nekega pretiranega napredka, vse dokler jo niso skupaj z dvorcem prodali italijanski družini Baggo. Valerian Baggo je veliko vlagal v modernizacijo in razvoj, leta 1876, pa je naredil novo, večjo in modernejšo pivovarno. Tudi kvaliteta piva se je bistveno popravila, saj je bil to edini način, da so se s prodajo lahko prebili v večja mesta, kot sta Tallinn in Riga. Na tekmovanjih so tudi začeli dobivat prva priznanja in medalje. Od leta 1914, ko se je začela 1. svetovna vojna, do 1921 je bila pivovarna zaprta, prav tako v 2. svetovni vojni. Takrat je Estonija padla pod vladavino Sovitske Zveze in pivovarno so nacionalizirali. Leta 1991 je Estonija postala samostojna in takrat se je za pivovarno začela nova doba.
  In tako so leta 1993 naredili Saku Originaal pivo, katero imam tokrat pred seboj. Sicer je export verzija, pa vseeno... To je pivo prosojne zlate barve z belo peno, ki zelo hitro izgine v obroček. Ne preveč intenziven vonj, predvsem po travi, žitaricah in citrusih. Ob požirku najprej začutim zrnato strukturo, ob straneh jezika se čuti rahla grenkost. Drugače je pa vodena in ni nič posebnega. V tej pivovarni varijo dosti boljših piv.
Ocena: 1,6






Saku Originaal Export
Alc.: 5,2 %
Style: Pale Lager
Brewed by: Saku Olletehas As
Estonia



četrtek, 29. marec 2012

Das Echte Schwaben Brau Marzen

  Schwaben Brau je pivovarna iz Stuttgarta. Nastala je leta 1878. Veljala je za zelo napredno, saj so že leta 1880 imeli svojo elektrarno in prvi stroj za umetno hlajenje proizvodnje piva. Leta 1970 so imeli največji in najhitrejši obrat za polnjenje piva. V poznih 1980-ih je v svetu upadla poraba piva in to se je odrazilo tudi pri njih. 1996-ga so se združili s pivovarno Dinkelacker, saj je to bil edini način, da obstanejo.
  Das Echte, kot je že iz imena razvidno, spada v Marzen/Oktoberfast stil piva. Barva je medeno zlata, prosojna, čista, na vrhu pa se pojavi za dober prst bele pene. Vonj je kar intenziven - slad, karamela in morda nekaj travniškega vonja. Okus v ustih je medeno sladek, z blago grenkim hmeljnatim pookusom.
Ocena: 3,2





Das Echte Schwaben Brau Marzen
Alc.: 5,7 %
Style: Marzen/Oktoberfest
Brewed by: Dinkelacker-Schwaben Brau GmbH
Germany



Franziskaner Weissbier Naturtrüb


  Pivovarna Spaten-Franziskaner je bila ustanovljena leta 1363 v Munchen-u. Vse do leta 1854 so se lastniki pogosto menjavali, tega leta pa so se preselili na današnjo lokacijo. Leta 1867 je pivovarna Spaten-Franziskaner postala največja pivovarna v mestu Munchen, leta 1909 pa so začeli z izvozom v ZDA. Leta 1997 so se z pivovarno Lowenbrau združili v Spaten-Lowenbrau Gruppe, 2003-ga jih je kupil InBev.
  Tokrat imam pred sabo njihov najbolj poznan in prodajan produkt Fraziskaner Weissbier. To je pšenično pivo izdelano po nemškem zakonu o čistosti piva iz leta 1516, se pravi da je narejeno iz vode, pšenice, ječmena, slada in hmelja (če sem natančen, je pri tej pivi uporabljen hmeljev ekstrat). Pivo je seveda nefiltrirano in od tu tudi za pšenično pivo značilna motna zlato-oranžna barva. Aroma je dokaj intenzivna: pšenični slad, kruh, banana, malo manj so prisotni citrusi. Pivo je gosto, kremnato, v ustih daje občutek polnosti in lepo steče po grlu. Okus je grenak, pookus pa je kiselkasto sladke kombinacije. Od vseh nemških pšeničnih piv, kar sem jih do sedaj pil, je to definitivno najboljša izbira.
Ocena: 4,4





Franziskaner Weissbier Naturtrüb
Alc.: 5,0 %
Style: German Hefeweizen
Brewed by: Spaten-Franziskaner-Brau GmbH
Germay



sreda, 28. marec 2012

Augustijn Blond


  Menihi Augustinerji so leta 1295 v svojem samostanu v kraju Ghent naredili pivovarno in zagnali proizvodnjo piva. V srednjem veku se je pogosto dogajalo, da so menihi in duhovniki varili in prodajali pivo in to ni bilo nič nenavadnega. Večkrat se je zgodilo, da je bila voda neprimerna za pitje in je bilo bolj varno piti pivo, kakor vodo, saj pivo zaradi vretja ni bilo kontaminirano. Leta 1978 so menihi začeli razmišljati o novem partnerju in logična izbira se jim je zdela pivovarna iz njihove neposredne sosedščine - Van Steenberge. Leta 1982, so v pivovarni izboljšali kvaliteto Augustijn Blond piva tako, da so mu dodali še drugo fermentacijo, kar je obe vpleteni strani navdušilo, saj so bili rezultati boljši. 
  Pivo je amber blond barve z močno, kompaktno belo peno. Vonj po sadju (banana, jabolko) in vaniliji, ko narediš požirek, pa te "ugrizne" v prednji stranski del jezika, kjer se močno občuti grenkast, rezek okus po ječmenu in hmelju. Ima kremnato strukturo. Ko steče po grlu, se umiri in preide v blago grenak pookus, ki še dolgo ostane v ustih. V obliki toplote se tudi blago občuti alkohol. Je malo drugačna od Belgijskih piv, ki sem jih sicer vajen, kljub temu pa zelo dobra.
Ocena: 4





Augustijn Blond
Alc.: 7 %
Style: Belgian Ale
Brewed by:
Brouverij Van Steenberge
Belgium
Web: www.vansteenberge.com
 
 
 

ponedeljek, 26. marec 2012

Nils Oscar Hop Yard IPA

  Hop Yard je pivo varjeno z štirimi ameriškimi in dvema novozelandskima vrstama hmelja. Je skoraj oranžne barve in ima zelo malo pene. Aroma po belem grozdju, grapefruitu, tropskem sadju in seveda po hmelju. Prav tako je mogoče zaznati okus karamele. Pivo je grenko od začetka, do konca, tako kot se za IPA stil spodobi.
Ocena: 4,5





Nils Oscar Hop Yard IPA
Alc: 7,3 %
Style: IPA
Brewed by: Nils Oscar Bryggeri
Švedska
 
 
 
Nils Oscar God Lager

  O sami pivovarni sem se malo razpisal v prejšnjem postu. Glede God Lager piva, bi v uvodu povedal, da je varjeno iz Vienna slada in štirih različnih nemških vrst hmelja. Ime God Lager v švedskem jeziku pomeni dober lager in nima nobene zveze z bogom, kot bi kdo v startu utegnil pomisliti.
  Pivo je prosojne zlate barve z prstom bele pene, ki izgine v obroč in se tako obdrži do dna kozarca. Aroma po travi, senu, iglavcih in seveda hmelju. Prvi okus v ustih je kar grenak, potem pa preide v sladek pookus. V ustih ostane suh in sladek okus, potem ko spiješ do konca. Soliden lager.
Ocena: 3,2





Nils Oscar God Lager
Alc.: 5,3 %
Style: Dortmunder/Helles
Brewed by: Nils Oscar Bryggeri
Sweden



nedelja, 25. marec 2012

Nils Oscar India Ale

  Pivovarna Nils Oscar je bila ustanovljena leta 1996 v Stockholmu, pod imenom Kungsholmens Kvartersbryggeri i Kungsholmen. Kmalu so ime spremenili v Tärnö Bryggeri. Tekom leta 2006 so izvedli kompletno selitev v mesto Nyköping in pivovarni dali ime pod katerim jo poznamo danes. Njihova piva so večkrat nagrajena na različnih tekmovanjih.
  Nils Oscar je bil rojen leta 1865 v majhni vasici Brändön na severu Švedske. Družina je bila velika in revna, ukvarjali so se z kmetijstvom. Leta 1882 je odšel v ZDA s trebuhom za kruhom. Tam je delal pri sorodniku na kmetiji in se z odliko izšolal v upravljanju agrikulture. Leta 1900 se je vrnil na Švedsko, kjer se je poročil in imel štiri sinove. V Ameriko se je vrnil še trikrat, vendar mu ni uspelo prepričati družine, da se mu pridruži. Medtem, ko je bil v Ameriki je žena s sinovi ustvarila kmetijo. Leta 1914 se je Nils Oscar za vedno vrnil na Švedsko in se pridružil svoji družini pri delu na kmetiji. 
  Danes so na tej kmetiji, v kraju Tärnö Manor, vsi poljedelski izdelki in vse kar je s tem povezano v upravljanju njegovih potomcev. Potomci delajo z enako ambicijo, kompetenco in vizijo, in svoje izdelke prodajajo pod blagovno znamko Nils Oscar. Surovine, ki so potrebne za pivo, zrastejo na njihovi kmetiji in pod njihovo kontrolo. Tako nadzirajo kompleten postopek od zrna do steklenice.
  No, če se vrnem k pivu, Nils Oscar India Ale je amber-bakrene barve z blago karbonizacijo in zelo malo umazano bele pene, ki gre hitro v obroč. Vonj po praženem sladu, karameli, začimbah, tropskem sadju (predvsem grapefruit), sicer malo drugačen, kot sem ga vajen pri "IPA" stilu, ne velja pa to za okus. Takoj udari na plano grenkost, značilna za to zvrst piva, tudi pookus je grenak in traja še kar dolgo.
Ocena: 4,0





Nils Oscar India Ale
Alc.: 5,3 %
Style: IPA
Brewed by: Nils Oscar Bryggeri
Sweden



nedelja, 4. marec 2012

Hacker-Pschorr Hefe Weisse

Hacker-Pschorr Hefe Weisse

  Začetek pivovarne sega v leto 1417, ko je bila odprta pivovarna pod imenom Hacker. V 18.stol je Joseph Pschorr kupil Hacker pivovarno od svojega tasta, sam pa je že posedoval svojo pivovarno. Pivovarn ni združil, pač pa so delovale ločeno, vsako od niju pa je vodil po en sin. Leta 1972 sta se pivovarni združili pod ime Hacker-Pschorr, leta 1975 pa sta tudi začeli s skupno proizvodnjo piva. Proces varjenja piva je ostal praktično nespremenjen več kot 580 let.
  Na mizi imam pšenično pivo, motne bakrene barve, temnejše kot sem jo pri tem stilu piva vajen. Pena je umazano bele barve in jo je dosti, se je pa dokaj hitro posedla, kar tudi ni značilnost tega stila. Kljub motnosti je v kozarcu vidna živahna karbonizacija. Vonj sicer odstopa manj kot videz - zaznavam vonj po pecivu, žitaricah, pa seveda po banani, vaniliji, citrusih (pomaranča) in za spoznanje karamele. V ustih pusti največji pečat na konici jezika, kjer najprej občutim rezkost in pa ob straneh, kjer se ta še stopnjuje, dodatno pa se čuti grenkost. Sama struktura je oljnata, pookus pa ostane grenak, na jeziku pa še kar čutim tisto rezkost. Zanimivo...
Ocena: 3,9





Hacker-Pschorr Hefe Weisse
Alc: 5,5 %
Style: Hefe Weisse
Brewed by: Hacker-Pschorr Brau GmbH
Germany



ponedeljek, 27. februar 2012

Anchor Steam Beer

  Pivo je izdelano praktično ročno, v znak spoštovanja do prednikov, ki so se ukvarjali z pivovarstvom. Ime "steam" izvira iz 19. stoletja, ko je bil "steam" nekakšen vzdevek za pivo narejeno na zahodni obali ZDA. Beseda "steam" verjetno namiguje na pritisk, ki se ustvari ob naravni karbonizaciji. Še dandanes so metode varjenja tega piva nekakšna misterija.
  Anchor Brewing Co. je ena manjših in najbolj tradicionalnih pivovarn na svetu. Unikatna je po načinu varjenja, ki se je razvijal skozi desetletja in je na svoj način poseben. Skozi zgodovino se je lokacija pivovarne večkrat spreminjala, saj so se dogajalo uničenja zaradi požarov ali potresa. Večkrat je bila tudi za več let zaprta, najdlje v času prohibicije.
  No, če se vrnem k pivu, pivo je čiste, prosojne amber bakrene barve, dva prsta beige pene, ki se počasi polega. Karbonizacija je prisotna, ni pa preveč intenzivna. Vonj po praženem sladu, hmelju, grenivki, karameli. V ustih deluje lahkotno in osvežujoče, struktura pa je vodena. Anchor Steam pivo bi označil kot mešanico lagerja in ale pive. 
Ocena: 4,0





Anchor Steam Beer
Alc.: 4,8%
Style: California Common
Brewed by: Anchor Brewing Co.
USA



sobota, 11. februar 2012

Duckstein Rothblond Original

  Edinstven slog piva, oživljen po tradiciji iz 15. stoletja, daje Ducksteinu svoj značilen okus. Pri stopnji 4,9 % alkohola, je to pivo zgornjega vrenja starano v sodih iz bukovega lesa in je popoln spremljevalec pri različnih vrstah hrane.
  Duckstein je izrazito bakreno rdečkaste barve z malo beige pene, ki hitro izgine v obroč.  Karbonizacija je živahna. Dokaj intenziven je tudi vonj - karamela, rjav sladkor, pražen slad, rozine. Okus v ustih je povprečno grenk, prav tako pookus. Uvrščam jo med boljše nemške pive.
Ocena: 3,5




 
Duckstein Rothblond Original
Alc.: 4,9 %
Style: Altbier
Brewed by: Brauerei Braunschweig/Feldschößchen
Carlsberg Group
Germany


 

petek, 10. februar 2012

Brooklyn Lager

  Brooklyn Lager je ameriško pivo, narejeno po originalni recepturi iz pred-prohibicijskih časov, ko je bil Brooklyn eden od največjih ameriških pivovarniških centrov, saj je v tistem obdobju tam delovalo več kot 45 pivovarn.
  Pivo je amber barve, ima dosti  goste beige pene in živahno karbonizacijo. Vonj je kar intenziven, prevladuje hmelj, bor, zelišča, vonj posušene trave, grapefruit in dotik karamele. Okus v ustih je sprva nekoliko presenetljivo kiselkast (glede na vonj tega nebi pričakoval), pookus preide na grenko in traja kratko do povprečno dolgo. Čeprav na steklenici piše lager, mi ne deluje kot lager, prej kot ale.
Ocena: 4,2





Brooklyn Lager
Alc.: 5,2 %
Style American Amber Lager
Brewed by: The Brooklyn Brewery
USA



Murphy's Irish Stout

  Pločevinka vsebuje ampulo za sprostitev CO2, ko jo odpreš, kar pomeni, da je podobno kot Guinness ali Kilkenny potrebno pivo pustiti za minuto ali dve, da se umiri. Dobimo pivo črne barve z gosto rjavo peno, tako kot se za pravi stout spodobi, z vonjem po črni kavi, karameli, čokoladi. No, po tako dobrem izgledu bi pričakoval gosto pivo, polnega okusa, dobiš pa ravno nasprotno - grenko, vodeno, plehko. Skratka, me razočara. Pozitivno oceno dam zgolj zaradi izgleda.
Ocena: 2,2





Murphy's Irish Stout
Alc: 4,0 %
Style: Dry Stout
Brewed by: Murphy Brewery Ireland Ltd.
Ireland




Kilkenny

  Kilkenny pivo varijo v najstarejši irski pivovarni, katere koreni segajo v frančiškanski samostan iz 12. stoletja v Kilkenny-u. Prvič je bilo varjeno leta 1710 pod imenom Smithwick's z 3,8 % stopnjo alkohola. Za potrebe izvoza so mu leta 1980 povečali stopnjo alkohola na 4,3 % in spremenili ime v Kilkenny. 
  Če odmislimo barvo, je po izgledu precej podobno Guinness-u. Ko odprem pločevinko, se aktivira ampula, ki sprosti dušik. Ob točenju je pivo ena sama gosta krema in potrebno je počakati 1-2 minuti, da se ustali.
  Ko se ustali, dobi čisto amber barvo, na vrhu pa se naredi za dva prsta čvrste, goste bež pene, ki še najbolj spominja na peno pri kapučinu. Pod peno ni vidnih sledi karbonizacije. Pivo ima vonj po oreščkih, karameli, sadni vonj (hruška). Prvotni okus je rahlo kiselkast, preide v blago grenak pookus, ki pa ne traja dolgo. Na koncu bi še povedal, da je pivo iz steklenice (prav tako kot pri Guinness-u) drugačnega okusa, saj nima v steklenici ampule, pač pa je CO2 že dodan v pivo. Pričakoval sem več...
Ocena: 2,9





Kilkenny
Alc.: 4,3 %
Style: Irish Ale
Brewed by: Kilkenny (Diageo)
Ireland


Tree Hop Head India Pale Ale

  Pivo oranžne-amber barve, z peno umazano bele barve. Aroma po boru, citrusih, pomaranči in predvsem grapefruit-u, malo karamele. Karbonizacija je povprečna. Pivo lepo steče, z bogatim hmeljevim okusom,  zelo pitno in osvežujoče.
Ocena: 3,9




Tree Hop Head India Pale Ale
Alc.: 5,6 %
Style: IPA
Brewed by: Tree Brewing Co.
Kelowna, Canada


sobota, 4. februar 2012

Young's Double Chocolate Stout

  Temna čokolada in čokoladni slad v kombinaciji z gosto temno pivo, da bi kot rezultat dobili pivo ob kateri se ti pocedijo sline že ob sami misli nanjo. Če kdo misli, da kombinacija pive in čokolade ni možna, potem naj poskusi tole večkrat nagrajeno pivo in mislim, da bo v hipu spremenil mišljenje.
  Pivo je temno rjave, skoraj črne barve, s kremno, gosto svetlo rjavo peno, ki se malo poleže, prisotna pa ostane do konca. Vonj je zelo močan - temna čokolada, dosti čokolade, nekaj karamele, morda za spoznanje vanilije. Pivo je gosto, kremno, imaš občutek polnosti v ustih. Ni sladko, kar mi je zelo pomembno, pookus je grenak. Zelo paše h kakšni ne presladki čokoladni slaščici - preverjeno.
Ocena: čista 5-ka





Young's Double Chocolate Stout
Alc.: 5,2 %
Style: Stout
Brewed by: Wells & Young's Brewing Ltd
England


petek, 3. februar 2012

Young's Special London Ale

  To je večkrat nagrajeno, v steklenici starano, nepasterizirano pivo. Prav tako pivu ni bil dodan CO2, vsa vidna karbonizacija je posledica fermentacije. Priznana ocenjevalca piva Jeff Evans in Oz Clarke, sta ga opisala kot najboljše v steklenici fermentirajoče pivo.
  Čiste bronz barve, prst beige pene, ki se dokaj hitro poleže v obroč. Prisotne je malo, skoraj nič karbonizacije. Vonj je zelo prijeten - hmelj, iglavci, malo limone ali pomaranče. Okus je odličen, bogat, ponovno se čuti hmelj in suho sadje, oljnata struktura pivo samo še dopolnjuje. Pookus je intenziven, grenak in traja dolgo, v ustih pa ostaja okus po hmelju, začimbah.
Ocena: 4,9




 Young's Special London Ale
Alc.: 6,4 %
Style: English Strong Ale
Brewed by: Wells & Young's
England

četrtek, 2. februar 2012

Young's London Gold

  Wells & Young's je pivovarna z zelo dolgo tradicijo. Tudi v današnjih dneh v eni najmodernejših pivovarn v Evropi, varijo pivo po enaki tehniki, kot so ga pred več kot 100 leti. Pravijo, da za vsak pint piva, ki ga zvarijo uporabljajo izključno ječmen, hmelj, vodo in kvas. Vse te sestavine pridobivajo v svojem okolju.
  Young's London Gold je eden od njihovih stebrov. To pivo je starano v steklenicah in je nepasterizirano, tako naj bi pridobilo na boljšem okusu in kompleksnosti. Kot že ime pove, je zlate barve in ima malo bele pene ter zelo živahno karbonizacijo. V vonju prevladujejo ječmen, kruh in hmelj. Pivo mi deluje lahko, pitno in osvežujoče, blago sladkega okusa in tudi pookus je takšen in traja dolgo. Soliden ale, smo pa že dostikrat pili boljšega.
Ocena: 3,4




Young's London Gold
Alc.: 4,8 %
Style: Golden Ale/Blond Ale
Brewed by: Wells & Young's
England

sreda, 1. februar 2012

Wells Bombardier English Premium Bitter

  Tokrat imam v rokah nekaj angleških piv, ki prihajajo iz pivovarne Wells & Young's. To sta v bistvu dve pivovarni, ki sta se združili leta 2006 in od takrat dalje skupaj nastopata na trgu. Leta 2007 sta odkupili tudi brand Courage s kateri sta pridobili med drugim tudi Courage Best in Courage Directors znamko piva, ki jo prav tako proizvajata v nekoliko manjši količini.
  No, Bombardier po stilu spada v Premium Bitter/ESB piva in je prosojne bakrene barve z blago karbonizacijo in malo bež pene, ki gre v perfekten obroč in tak ostane do dna. Prisoten je vonj po praženem sladu, hmelju, hrastovih sodih, temnem sadju, karameli... Okus v ustih je, kot že beseda bitter v imenu pove - grenak, prav tako pookus in traja kar dolgo. Pivo deluje močno, robustno in hkrati osvežujoče.
Ocena: 3,6





Wells Bombardier English Premium Bitter
Alc.: 5,2 %
Style: Premium Bitter/ESB
Brewed by: Welly Brewers
England



Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb

  Na mizi imam še zadnjo iz serije Paulanerjevih piv, upam pa, da v roke enkrat dobim tudi njihovega "Salvatorja". Kot rečeno, Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb je bestseller in zadnja leta postaja njihova gonilna sila. Od vseh štirih Paulaner piv o katerih sem do danes pisal na tem blogu, je ta moj favorit.
  Govorimo, kot že ime pove o pšeničnem pivu, varjenem iz naravnih sestavin z zgornjo fermentacijo. Pivo je nefiltrirano, motno, kar je že samouvnevno za ta stil piva, prav tako je takoj opazna velika količina pene, kar močna karbonizacija in amber oranžna barva. V dokaj intenzivnem vonju zaznam kruh, koruzo, pšenico, kvas, sadje (banano). Bolj ali manj vse našteto občutim tudi v ustih. Pivo je gosto in hkrati osvežujoče. Pookus je blago kiselkast in traja kar dolgo.
Ocena: 4,1





 Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
Alc.: 5,5 %
Style: German Hefeweizen
Brewed by: Paulaner Brauerei GmbH
Germany


torek, 24. januar 2012

Paulaner Munchner Premium Lager

  Tokrat imam na testu še eno pivo pivovarne Paulaner, ki je njihov paradni konj med export pivami in tudi sicer njihovo najbolj prodajano pivo. Variti so ga začeli že v poznem 19. stoletju in že takrat se je takoj "prijelo".
  Pivo je zlato rumene, čiste barve z veliko bele pene. Vonj je dokaj blag, najbolj prisoten je vonj po ječmenovem sladu in hmelju. Okus v ustih je blago grenak z grenkim pookusom, ki nekako prehaja na sladko, sama struktura pa je nekje med vodeno in oljnato. Kar soliden lager, brez pretiranih presežkov.
Ocena: 3,2





Paulaner Original Munchner Premium Lager
Alc.: 4,9 %
Style: Helles/Lager
Brewed by: Paulaner Brauerei GmbH
Germany



ponedeljek, 23. januar 2012

GIB Cypress Honey Lager

GIB je skrajšano za Granville Island Brewing. To je ime prve mikropivovarne iz Kanade, natančneje iz Vancouver-ja ustanovljene leta 1984. Njihova tradicija resda ni ne vem kako dolga, vendar to pri njihovem pivu sploh ne igra nobene vloge. Njihova piva (kolikor sem jih imel priložnost poskusit) so kar dobra. Redno tudi pobirajo razne nagrade na tekmovanjih. Prednost mikropivovarn je tudi, da se znajo zelo dobro prilagoditi tržišču in trendom, ki se na njem dogajajo. Dejstvo pa je, da so v tem času kar zrasli in niso več tako "mikro". V njihovi ponudbi je namreč možno dobiti zelo različne stile piva.
  Tokrat imam na mizi Cypress Honey Lager. Pivo je skoraj oranžne čiste barve z malo pene. Ima blag vonj po hmelju, citrusih in medu. V ustih deluje grenko z sladkim pookusom, kjer pride do izraza med, ki pa nasplošno gledano ni preveč intenziven. Soliden lager.
Ocena: 3,2





GIB Cypress Honey Lager
Alc.: 4,7 %
Style: Pale Lager
Brewed by; Granville Island Brewing
Canada
Web: gib.ca



nedelja, 22. januar 2012

Paulaner Weisbier Kristallklar

Tule imam še eno Paulaner pivo, tokrat pšenično. Kot že ime pove, kristalno čiste zlate barve z ogromno belo peno in zelo živahno karbonizacijo. Vonj je zelo intenziven, zaznati je mogoče slad, seno/slamo, kikiriki (to prevladuje in je prvo kar sem zaznal), citruse, hruško, hmelj. Sam okus ni niti sladek, niti grenak, pač pa morda bolj vleče na mleko, konča pa se z prijetnim grenkim pookusom, ki dolgo traja. Omenil bi še teksturo pive, ki deluje bolj suho.
Ocena: 3,7





Paulaner Weisbier Kristallklar
Alc.: 5,2 %
Style: German Kristallweizen
Brewed by: Paulaner Brauerei GmbH
Germany



Paulaner Oktoberfest Bier

  Paulaner Brauerei je bavarska institucija. Začetki pivovarne segajo v leto 1634, ko so začeli menihi variti pivo za svoje potrebe, pozneje so pa pridobili dovoljenje za prodajo Bock piva v času počitnic in s tem pridobili na slavi in prepoznavnosti. Danes se da dobiti pivo pivovarne Paulaner skoraj povsod po svetu, vsaj njihove najbolj komercialne proizvode.
  Pivo Paulaner Oktoberfest Bier je po stilu uvrščeno v Marzen kategorijo, kljub temu se mi zdi bolj podobna tipičnim nemškim lagerjem. Pivo ima čisto zlato barvo z dvemi prsti bele pene, ki počasi izginja, v minimumu pa obstaja prisotna vse do dna. Vidna je tudi živahna karbonizacija. Vonj je srednje intenziven, v vonju pa je mogoče zaznati slad, črn kruh, žitarice, med. Okus v ustih je na samem začetku sladek in preide v prijetno grenkega, konča pa se z grenkim pookusom, ki traja povprečno dolgo. Solidno pivo.
Ocena: 3,0





Paulaner Oktoberfest Bier
Alc.: 6,0 %
Stil: Oktoberfest/Marzen
Brewed by: Paulaner Brauerei GmbH
Germany



sobota, 21. januar 2012

Lowenbrau Urtyp

  Tokat imam pred sabo pivo priznane bavarske pivovarne Lowenbrau. Pivo Lowenbrau Urtyp je po stilu uvrščeno med Dortmunder - Helles. V bistvu sta to dva stila piva, ki sta si zelo podobna, s tem, da je prvi varjen v Dortmundu, drugi pa je bolj značilen za bavarsko pokrajino. Za oba stila je značilno, da imata med 5,0 in 5,6% alkohola in značilen vonj po kruhu ali piškotih, pecivu.
  Pivo je stekleničeno v steklenico z flip-top zamaškom. Varjeno je po Reinheitsgebot zakonu o čistosti piva iz leta 1516. Pivo je čiste zlate barve z gosto belo peno, ki se poleže in ostane do konca. Vidna je živahna karbonizacija, vonj pa je zelo "privlačen" in ga je težko natančno definirat. Zaznati je mogoče slad, hmelj, vonj po piškotih, jabolku, cvetju... V ustih pivo deluje dokaj gosto, oljnato. Okus je umirjeno grenak, pookus malo izgubi na grenkobi, še vedno pa ostane grenak in ne preide v sladkost. Zelo pitno pivo.
Ocena: 3,7





Lowenbrau Urtyp
Alc.: 5,4%
Stil: Dortmunder/Helles
Brewed by: Lowenbrau Brauerei
Country: Germany

četrtek, 19. januar 2012

Laško Eliksir

 Razmišljal sem, s katero pivo naj sploh začnem in ker sem nedavno pil prav Laško Eliksir, pač naj bo ta. Če sem iskren, nisem ravno navdušen nad pivami, ki se proizvajajo pri nas, še posebej ne nad tem, kar proizvajata naša dva največja pivovarja. Ne zvarijo drugega, kot lagerje, pilsnerje, redkeje temno pivo in pa kup enih radlerjev ter nizko/brezalkoholnih piv, kar pa jaz sploh ne konzumiram, niti ne uvrščam pod rubriko "pivo". Če sem čisto pošten, mi od vsega popitega piva domače pivo predstavlja le kakšnih 3-5%. In potem ti še to zapakirajo v zelene steklenice in dodajo piko na i in še tisto kar ima potencial uničijo. Podn od podna. 
 Upal sem, da bo z Eliksirjem kaj drugače. Namreč v Laškem so se odločili zvariti Bock pivo z višjo vsebnostjo alkohola, na žalost jo polnejo v prej omenjene zelene steklenice, kar ima zame (in verjetno za vsakega resnejšega pivca piva) negativen predznak. Kot verjetno že veste, svetloba na pivo drugače deluje skozi zeleno steklo, kot pa skozi rjavo - le to v bistvu varuje pivo pred prevelikim vplivom svetlobe. Domnevam pa, da je zeleno steklo cenejše od rjavega in je to pravi razlog uporabe le tega. Vsa piva v zelenih steklenica (ali pa vsaj zelooo velika večina) ima skupen odbijajoč vonj, potem ko ga odpremo in je potrebno počakati par minut, da se vsaj malo "razlufta" preden začnemo piti.
  In Eliksir v tem ni nobena izjema. Je pa res, da ta vonj ni tako močno intenziven. Sicer pa amber jantarne, rdečerjave prosojne barve, skoraj brez karbonizacije. Pene je za vzorec, pa še ta hitro izgine. Vonj po ječmenovem sladu, karameli, črnem kruhu, travi, rjavem sladkorju, temnem posušenem sadju. Blago grenak okus preide v sladki pookus. Struktura pive je vodena, alkohol je zelo dobro skrit, se ga ne občuti preveč. 
Ocena: 2,6.

 
Laško Eliksir
Alc: 7,6%
Stil: Bock
Brewed By: Pivovarna Laško
Slovenija
W
eb: www.lasko.eu


Laško Eliksir

ponedeljek, 16. januar 2012

Blog o pivu

Pozdravljeni!
  Naj najprej povem, da sem strasten ljubitelj piva in ta blog namenjam pivu in vsemu, kar je povezano z pivom. Pil sem že nešteto različnih piv in tukaj bom predvsem objavljal kratke opise piv, ki sem jih poskusil. Iščem sorodne duše za izmenjavanje izkušenj in debato na omenjeno temo. Vsak komentar je dobrodošel.
  Sama ocena, ki jo podajam na koncu opisa pri vsaki pivi je rezultat skozi katerega izražam moje videnje ocenjenega piva. Ni nujno, da na tak način vidite to pivo tudi vi in da se z oceno strinjate. Okusi so pač različni... Pivo ocenjujem na enak način, kot to počno uporabniki spletne strani ratebeer.com, na koncu pa napišem le skupno oceno. In pive bi glede na skupno oceno razvrstil nekako takole:

- od 0,0 do 1,5 točke - za to ni vredno časa izgubljat

- od 1,6 do 2,5 točke - to se splača poiskusit zato, da lahko rečeš, da si jo. Ni pa preveč za pričakovat.

- od 2,6 do 3,5 točke - v tej kategoriji je že solidno, dobro pivo, kot npr. večina dobrih lagerjev.

- od 3,6 do 4,4 točke - tule imamo vrhunsko robo!

- od 4,5 do 5,0 točke - to je pa že ekstaza, nirvana.