petek, 10. februar 2012

Kilkenny

  Kilkenny pivo varijo v najstarejši irski pivovarni, katere koreni segajo v frančiškanski samostan iz 12. stoletja v Kilkenny-u. Prvič je bilo varjeno leta 1710 pod imenom Smithwick's z 3,8 % stopnjo alkohola. Za potrebe izvoza so mu leta 1980 povečali stopnjo alkohola na 4,3 % in spremenili ime v Kilkenny. 
  Če odmislimo barvo, je po izgledu precej podobno Guinness-u. Ko odprem pločevinko, se aktivira ampula, ki sprosti dušik. Ob točenju je pivo ena sama gosta krema in potrebno je počakati 1-2 minuti, da se ustali.
  Ko se ustali, dobi čisto amber barvo, na vrhu pa se naredi za dva prsta čvrste, goste bež pene, ki še najbolj spominja na peno pri kapučinu. Pod peno ni vidnih sledi karbonizacije. Pivo ima vonj po oreščkih, karameli, sadni vonj (hruška). Prvotni okus je rahlo kiselkast, preide v blago grenak pookus, ki pa ne traja dolgo. Na koncu bi še povedal, da je pivo iz steklenice (prav tako kot pri Guinness-u) drugačnega okusa, saj nima v steklenici ampule, pač pa je CO2 že dodan v pivo. Pričakoval sem več...
Ocena: 2,9





Kilkenny
Alc.: 4,3 %
Style: Irish Ale
Brewed by: Kilkenny (Diageo)
Ireland


Ni komentarjev:

Objavite komentar