nedelja, 25. marec 2012

Nils Oscar India Ale

  Pivovarna Nils Oscar je bila ustanovljena leta 1996 v Stockholmu, pod imenom Kungsholmens Kvartersbryggeri i Kungsholmen. Kmalu so ime spremenili v Tärnö Bryggeri. Tekom leta 2006 so izvedli kompletno selitev v mesto Nyköping in pivovarni dali ime pod katerim jo poznamo danes. Njihova piva so večkrat nagrajena na različnih tekmovanjih.
  Nils Oscar je bil rojen leta 1865 v majhni vasici Brändön na severu Švedske. Družina je bila velika in revna, ukvarjali so se z kmetijstvom. Leta 1882 je odšel v ZDA s trebuhom za kruhom. Tam je delal pri sorodniku na kmetiji in se z odliko izšolal v upravljanju agrikulture. Leta 1900 se je vrnil na Švedsko, kjer se je poročil in imel štiri sinove. V Ameriko se je vrnil še trikrat, vendar mu ni uspelo prepričati družine, da se mu pridruži. Medtem, ko je bil v Ameriki je žena s sinovi ustvarila kmetijo. Leta 1914 se je Nils Oscar za vedno vrnil na Švedsko in se pridružil svoji družini pri delu na kmetiji. 
  Danes so na tej kmetiji, v kraju Tärnö Manor, vsi poljedelski izdelki in vse kar je s tem povezano v upravljanju njegovih potomcev. Potomci delajo z enako ambicijo, kompetenco in vizijo, in svoje izdelke prodajajo pod blagovno znamko Nils Oscar. Surovine, ki so potrebne za pivo, zrastejo na njihovi kmetiji in pod njihovo kontrolo. Tako nadzirajo kompleten postopek od zrna do steklenice.
  No, če se vrnem k pivu, Nils Oscar India Ale je amber-bakrene barve z blago karbonizacijo in zelo malo umazano bele pene, ki gre hitro v obroč. Vonj po praženem sladu, karameli, začimbah, tropskem sadju (predvsem grapefruit), sicer malo drugačen, kot sem ga vajen pri "IPA" stilu, ne velja pa to za okus. Takoj udari na plano grenkost, značilna za to zvrst piva, tudi pookus je grenak in traja še kar dolgo.
Ocena: 4,0





Nils Oscar India Ale
Alc.: 5,3 %
Style: IPA
Brewed by: Nils Oscar Bryggeri
Sweden



Ni komentarjev:

Objavite komentar