ponedeljek, 27. februar 2012

Anchor Steam Beer

  Pivo je izdelano praktično ročno, v znak spoštovanja do prednikov, ki so se ukvarjali z pivovarstvom. Ime "steam" izvira iz 19. stoletja, ko je bil "steam" nekakšen vzdevek za pivo narejeno na zahodni obali ZDA. Beseda "steam" verjetno namiguje na pritisk, ki se ustvari ob naravni karbonizaciji. Še dandanes so metode varjenja tega piva nekakšna misterija.
  Anchor Brewing Co. je ena manjših in najbolj tradicionalnih pivovarn na svetu. Unikatna je po načinu varjenja, ki se je razvijal skozi desetletja in je na svoj način poseben. Skozi zgodovino se je lokacija pivovarne večkrat spreminjala, saj so se dogajalo uničenja zaradi požarov ali potresa. Večkrat je bila tudi za več let zaprta, najdlje v času prohibicije.
  No, če se vrnem k pivu, pivo je čiste, prosojne amber bakrene barve, dva prsta beige pene, ki se počasi polega. Karbonizacija je prisotna, ni pa preveč intenzivna. Vonj po praženem sladu, hmelju, grenivki, karameli. V ustih deluje lahkotno in osvežujoče, struktura pa je vodena. Anchor Steam pivo bi označil kot mešanico lagerja in ale pive. 
Ocena: 4,0





Anchor Steam Beer
Alc.: 4,8%
Style: California Common
Brewed by: Anchor Brewing Co.
USA



sobota, 11. februar 2012

Duckstein Rothblond Original

  Edinstven slog piva, oživljen po tradiciji iz 15. stoletja, daje Ducksteinu svoj značilen okus. Pri stopnji 4,9 % alkohola, je to pivo zgornjega vrenja starano v sodih iz bukovega lesa in je popoln spremljevalec pri različnih vrstah hrane.
  Duckstein je izrazito bakreno rdečkaste barve z malo beige pene, ki hitro izgine v obroč.  Karbonizacija je živahna. Dokaj intenziven je tudi vonj - karamela, rjav sladkor, pražen slad, rozine. Okus v ustih je povprečno grenk, prav tako pookus. Uvrščam jo med boljše nemške pive.
Ocena: 3,5




 
Duckstein Rothblond Original
Alc.: 4,9 %
Style: Altbier
Brewed by: Brauerei Braunschweig/Feldschößchen
Carlsberg Group
Germany


 

petek, 10. februar 2012

Brooklyn Lager

  Brooklyn Lager je ameriško pivo, narejeno po originalni recepturi iz pred-prohibicijskih časov, ko je bil Brooklyn eden od največjih ameriških pivovarniških centrov, saj je v tistem obdobju tam delovalo več kot 45 pivovarn.
  Pivo je amber barve, ima dosti  goste beige pene in živahno karbonizacijo. Vonj je kar intenziven, prevladuje hmelj, bor, zelišča, vonj posušene trave, grapefruit in dotik karamele. Okus v ustih je sprva nekoliko presenetljivo kiselkast (glede na vonj tega nebi pričakoval), pookus preide na grenko in traja kratko do povprečno dolgo. Čeprav na steklenici piše lager, mi ne deluje kot lager, prej kot ale.
Ocena: 4,2





Brooklyn Lager
Alc.: 5,2 %
Style American Amber Lager
Brewed by: The Brooklyn Brewery
USA



Murphy's Irish Stout

  Pločevinka vsebuje ampulo za sprostitev CO2, ko jo odpreš, kar pomeni, da je podobno kot Guinness ali Kilkenny potrebno pivo pustiti za minuto ali dve, da se umiri. Dobimo pivo črne barve z gosto rjavo peno, tako kot se za pravi stout spodobi, z vonjem po črni kavi, karameli, čokoladi. No, po tako dobrem izgledu bi pričakoval gosto pivo, polnega okusa, dobiš pa ravno nasprotno - grenko, vodeno, plehko. Skratka, me razočara. Pozitivno oceno dam zgolj zaradi izgleda.
Ocena: 2,2





Murphy's Irish Stout
Alc: 4,0 %
Style: Dry Stout
Brewed by: Murphy Brewery Ireland Ltd.
Ireland




Kilkenny

  Kilkenny pivo varijo v najstarejši irski pivovarni, katere koreni segajo v frančiškanski samostan iz 12. stoletja v Kilkenny-u. Prvič je bilo varjeno leta 1710 pod imenom Smithwick's z 3,8 % stopnjo alkohola. Za potrebe izvoza so mu leta 1980 povečali stopnjo alkohola na 4,3 % in spremenili ime v Kilkenny. 
  Če odmislimo barvo, je po izgledu precej podobno Guinness-u. Ko odprem pločevinko, se aktivira ampula, ki sprosti dušik. Ob točenju je pivo ena sama gosta krema in potrebno je počakati 1-2 minuti, da se ustali.
  Ko se ustali, dobi čisto amber barvo, na vrhu pa se naredi za dva prsta čvrste, goste bež pene, ki še najbolj spominja na peno pri kapučinu. Pod peno ni vidnih sledi karbonizacije. Pivo ima vonj po oreščkih, karameli, sadni vonj (hruška). Prvotni okus je rahlo kiselkast, preide v blago grenak pookus, ki pa ne traja dolgo. Na koncu bi še povedal, da je pivo iz steklenice (prav tako kot pri Guinness-u) drugačnega okusa, saj nima v steklenici ampule, pač pa je CO2 že dodan v pivo. Pričakoval sem več...
Ocena: 2,9





Kilkenny
Alc.: 4,3 %
Style: Irish Ale
Brewed by: Kilkenny (Diageo)
Ireland


Tree Hop Head India Pale Ale

  Pivo oranžne-amber barve, z peno umazano bele barve. Aroma po boru, citrusih, pomaranči in predvsem grapefruit-u, malo karamele. Karbonizacija je povprečna. Pivo lepo steče, z bogatim hmeljevim okusom,  zelo pitno in osvežujoče.
Ocena: 3,9




Tree Hop Head India Pale Ale
Alc.: 5,6 %
Style: IPA
Brewed by: Tree Brewing Co.
Kelowna, Canada


sobota, 4. februar 2012

Young's Double Chocolate Stout

  Temna čokolada in čokoladni slad v kombinaciji z gosto temno pivo, da bi kot rezultat dobili pivo ob kateri se ti pocedijo sline že ob sami misli nanjo. Če kdo misli, da kombinacija pive in čokolade ni možna, potem naj poskusi tole večkrat nagrajeno pivo in mislim, da bo v hipu spremenil mišljenje.
  Pivo je temno rjave, skoraj črne barve, s kremno, gosto svetlo rjavo peno, ki se malo poleže, prisotna pa ostane do konca. Vonj je zelo močan - temna čokolada, dosti čokolade, nekaj karamele, morda za spoznanje vanilije. Pivo je gosto, kremno, imaš občutek polnosti v ustih. Ni sladko, kar mi je zelo pomembno, pookus je grenak. Zelo paše h kakšni ne presladki čokoladni slaščici - preverjeno.
Ocena: čista 5-ka





Young's Double Chocolate Stout
Alc.: 5,2 %
Style: Stout
Brewed by: Wells & Young's Brewing Ltd
England


petek, 3. februar 2012

Young's Special London Ale

  To je večkrat nagrajeno, v steklenici starano, nepasterizirano pivo. Prav tako pivu ni bil dodan CO2, vsa vidna karbonizacija je posledica fermentacije. Priznana ocenjevalca piva Jeff Evans in Oz Clarke, sta ga opisala kot najboljše v steklenici fermentirajoče pivo.
  Čiste bronz barve, prst beige pene, ki se dokaj hitro poleže v obroč. Prisotne je malo, skoraj nič karbonizacije. Vonj je zelo prijeten - hmelj, iglavci, malo limone ali pomaranče. Okus je odličen, bogat, ponovno se čuti hmelj in suho sadje, oljnata struktura pivo samo še dopolnjuje. Pookus je intenziven, grenak in traja dolgo, v ustih pa ostaja okus po hmelju, začimbah.
Ocena: 4,9




 Young's Special London Ale
Alc.: 6,4 %
Style: English Strong Ale
Brewed by: Wells & Young's
England

četrtek, 2. februar 2012

Young's London Gold

  Wells & Young's je pivovarna z zelo dolgo tradicijo. Tudi v današnjih dneh v eni najmodernejših pivovarn v Evropi, varijo pivo po enaki tehniki, kot so ga pred več kot 100 leti. Pravijo, da za vsak pint piva, ki ga zvarijo uporabljajo izključno ječmen, hmelj, vodo in kvas. Vse te sestavine pridobivajo v svojem okolju.
  Young's London Gold je eden od njihovih stebrov. To pivo je starano v steklenicah in je nepasterizirano, tako naj bi pridobilo na boljšem okusu in kompleksnosti. Kot že ime pove, je zlate barve in ima malo bele pene ter zelo živahno karbonizacijo. V vonju prevladujejo ječmen, kruh in hmelj. Pivo mi deluje lahko, pitno in osvežujoče, blago sladkega okusa in tudi pookus je takšen in traja dolgo. Soliden ale, smo pa že dostikrat pili boljšega.
Ocena: 3,4




Young's London Gold
Alc.: 4,8 %
Style: Golden Ale/Blond Ale
Brewed by: Wells & Young's
England

sreda, 1. februar 2012

Wells Bombardier English Premium Bitter

  Tokrat imam v rokah nekaj angleških piv, ki prihajajo iz pivovarne Wells & Young's. To sta v bistvu dve pivovarni, ki sta se združili leta 2006 in od takrat dalje skupaj nastopata na trgu. Leta 2007 sta odkupili tudi brand Courage s kateri sta pridobili med drugim tudi Courage Best in Courage Directors znamko piva, ki jo prav tako proizvajata v nekoliko manjši količini.
  No, Bombardier po stilu spada v Premium Bitter/ESB piva in je prosojne bakrene barve z blago karbonizacijo in malo bež pene, ki gre v perfekten obroč in tak ostane do dna. Prisoten je vonj po praženem sladu, hmelju, hrastovih sodih, temnem sadju, karameli... Okus v ustih je, kot že beseda bitter v imenu pove - grenak, prav tako pookus in traja kar dolgo. Pivo deluje močno, robustno in hkrati osvežujoče.
Ocena: 3,6





Wells Bombardier English Premium Bitter
Alc.: 5,2 %
Style: Premium Bitter/ESB
Brewed by: Welly Brewers
England



Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb

  Na mizi imam še zadnjo iz serije Paulanerjevih piv, upam pa, da v roke enkrat dobim tudi njihovega "Salvatorja". Kot rečeno, Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb je bestseller in zadnja leta postaja njihova gonilna sila. Od vseh štirih Paulaner piv o katerih sem do danes pisal na tem blogu, je ta moj favorit.
  Govorimo, kot že ime pove o pšeničnem pivu, varjenem iz naravnih sestavin z zgornjo fermentacijo. Pivo je nefiltrirano, motno, kar je že samouvnevno za ta stil piva, prav tako je takoj opazna velika količina pene, kar močna karbonizacija in amber oranžna barva. V dokaj intenzivnem vonju zaznam kruh, koruzo, pšenico, kvas, sadje (banano). Bolj ali manj vse našteto občutim tudi v ustih. Pivo je gosto in hkrati osvežujoče. Pookus je blago kiselkast in traja kar dolgo.
Ocena: 4,1





 Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
Alc.: 5,5 %
Style: German Hefeweizen
Brewed by: Paulaner Brauerei GmbH
Germany