četrtek, 29. marec 2012

Franziskaner Weissbier Naturtrüb


  Pivovarna Spaten-Franziskaner je bila ustanovljena leta 1363 v Munchen-u. Vse do leta 1854 so se lastniki pogosto menjavali, tega leta pa so se preselili na današnjo lokacijo. Leta 1867 je pivovarna Spaten-Franziskaner postala največja pivovarna v mestu Munchen, leta 1909 pa so začeli z izvozom v ZDA. Leta 1997 so se z pivovarno Lowenbrau združili v Spaten-Lowenbrau Gruppe, 2003-ga jih je kupil InBev.
  Tokrat imam pred sabo njihov najbolj poznan in prodajan produkt Fraziskaner Weissbier. To je pšenično pivo izdelano po nemškem zakonu o čistosti piva iz leta 1516, se pravi da je narejeno iz vode, pšenice, ječmena, slada in hmelja (če sem natančen, je pri tej pivi uporabljen hmeljev ekstrat). Pivo je seveda nefiltrirano in od tu tudi za pšenično pivo značilna motna zlato-oranžna barva. Aroma je dokaj intenzivna: pšenični slad, kruh, banana, malo manj so prisotni citrusi. Pivo je gosto, kremnato, v ustih daje občutek polnosti in lepo steče po grlu. Okus je grenak, pookus pa je kiselkasto sladke kombinacije. Od vseh nemških pšeničnih piv, kar sem jih do sedaj pil, je to definitivno najboljša izbira.
Ocena: 4,4





Franziskaner Weissbier Naturtrüb
Alc.: 5,0 %
Style: German Hefeweizen
Brewed by: Spaten-Franziskaner-Brau GmbH
Germay



2 komentarja:

  1. Pri nas bolj težko, morda v Beer shop-u v Ljubljani. Jaz sem ga kupil v Nemčiji. Morda poznaš kakšnega šoferja, ki vozi tja, pa ti ga on prinese...

    OdgovoriIzbriši